Naše poznámky, co je potřeba udělat, než vůbec začnete.

Když to myslíte vážně a chcete zkusit vařit doma a prodávat domácí jídlo, tak je potřeba to mít všechno v pořádku. To znamená několik dokladů, kterých získaní je úplně v pohodě a dodržovat všechny podmínky stanovené zákonem nebo vyhláškami příslušných orgánů. Doklady a podmínky jsou:

  1. Potravinářský průkaz
  2. Živnostenský list
  3. Registrace u Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI)
  4. Dodržovat pravidla a doporučení Hygieny ČR

Potravinářský průkaz

V zákoně č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví v § 19 tohoto zákona jsou vyjmenovány všechny činnosti, pro které je potřeba zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství nebo zkráceně potravinářský průkaz. Jedná se o provozování stravovacích služeb, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, výroba kosmetických prostředků, provozování úpraven vod, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže a ve které se používají k péči o tělo speciální přístroje.

 

Potravinářský průkaz vydává praktický lékař. Tiskopis i popis jak jej získáte naleznete na stránkach ŠEVTu.

Živnostenský list

Pro účely vaření budete potřebovat živnost řemeslnou, konkrétně "Hostinská činnost“ (prodej jídel k okamžité spotřebě). Pokud požadovanou kvalifikaci nemáte, lze ustanovit odpovědného zástupce (garanta) pro dohled nad řádným výkonem živnosti. Víc se dočtete v přehledném článku na podnikatel.cz.

Registrace u SZPI

Je vyžadována u činnosti s určitým stupněm kontinuity a organizace. Mezi ně spadají: 

  • pravidelná příprava potravin a jejich prodej přímo konečným spotřebitelům např. přímo před domácností (soukromým obytným domem)
  • pravidelná příprava potravin v domácnosti, v obytném domě a jejich prodej na obecních tržnicích či dodávka obecním maloobchodním prodejnám anebo restauracím, kavárnám, bistrům a dalším podobným podnikům společného stravování
  • pravidelný prodej a prodávání potravin v rámci činností zájmových spolků, privátních klubů apod. (např. tzv. „spolkové hospody“).

 

Vše podstatné naleznete v článku na stránkách SZPI

Pravidla a podmínky Hygieny ČR

Při přípravě a prodeji potravin musí být dodržovány požadavky na bezpečnost potravin, zejm. dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852/2004, o hygieně potravin, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zejména:
- Časové i prostorové oddělení chodu domácnosti a výrobních činností – např. přestavba kuchyně s vytvořením odděleného prostoru pro výrobu potravin, doplnění odděleného výrobního zařízení vyčleněného pouze pro výrobu potravin,
- Udržování prodávaných potravin při stanovených teplotách po celou dobu od dokončení výroby do předání potraviny zákazníkovi – při skladování či její přepravě.
Potravinářské prostory musí umožňovat správnou hygienickou praxi, včetně ochrany před kontaminací, a musí poskytovat dostatečný pracovní prostor pro hygienické provedení všech postupů.

 

V současné době, díky hygienický předpisům, není umožněno vařit v stejné kuchyni, kterou běžně používáte doma. Kuchyň musí být oddělena s vyhovujícím zařízením. Není to nemožné. Když bydlíte v domě, tak si můžete na kuchyň předělat garáž nebo jinou místnost. Další možnosti jsou pronajmout si kuchyň v hotelu nebo restauraci v čase, když ji nevyužívají. I v této oblasti chceme nadšencům do vaření nabídnout pomoc. Měli by jste zájem o pronájem profesionální kuchyně na několik dní v týdnu? Ozvěte se nám info@kukudo.cz   

Vařit, vařit a opět vařit

Pak je to už snadné, stačí vařit a vařit a zlepšovat se. Vařte, jak chcete a co chcete. :) Máte svoji vyhlášenou specialitu? Vařte ji. Chutnají vám těstoviny? Dají se udělat na tisíc způsobů. Zajímá vás asijská, francouzská kuchyň, steaky, hotdogy? Vařte co vám chutná.

Sestavte, posílejte svůj jídelníček mezi svými přáteli, či na sociálních sítích. 

Připravujeme apku pro usnadnění prodeje a plateb od zákazníků.

Podívejte se i na naše články, kde najdete spoustu užitečných informací.